Welcome

Dobrodošli na mojem blogu, prostoru, kjer so objavljeni potovalni dnevniki, slike iz potovanj, misli ter takšne in drugačne neumnosti. Glavni razlog za pisanje bloga so moja bolj in manj odštekana potovanja o katerih me ljudje radi povprašajo. Tu je torej prostor kjer si radovedneži lahko pogledate kakšno sliko in preberete kaj se dogaja v mojem malem norem svetu. Enjoy!

četrtek, 28. februar 2013

VIJA, VAJA, DOGAJA!

Ahoj?

Vprašam se koga sploh zanima kaj se mi sedaj dogaja v življenju. Po vseh napetih afriških zgodbah razlagat kaj se dogaja v skoraj sosednji Češki? Po dveh tednih sem se vrnil na blog in bil presenečen nad dejstvom, da so obiski strani še vedno redni. Manj številčni, pa vseeno. Naj se torej objavi nova pripoved o krajši pavzi na rodni grudi in pa odskoku v bivši vzhodni blok oziroma v centralno evropo (?protislovje?).


Pridt domov je zmer fajn. za dan, dva, tri potem pa znova kulturni šok in pa želja po čim hitrejši vrnitvi   na "črni kontinent". Vseeno je bila nova avantura že pred vrati. doma sem bil le 14 dni, sledil je namreč premik v republiko Češko. 2 tedna na domačem terenu sta bila pestra; veliko srečanj s kolegi, letanja sem ter tja, zdravniki, mehaniki, kup birokratskih opravkov ter pa nekaj potopisnih predavanj. Hvala vsem, ki ste prišli poslušat ali vsaj pozdravit. Lepo vas je blo vidt :)

Potopisc, Pri Rdeči Ostrigi

V trenutku se je obrnil čas in niti nisem uspel popravit avta ko sem že prepakiral potovalke za drug stil življenja in se odpeljal v Brno. Tu naj bi bil stacioniran vsaj do konca maja in v tem času je plan odpisat večino manjkajočih izpitov in se tako še malo približati kratici "mag." poleg imena. Strašnega dodatnega znanja ne bo. Veliko večja šola je bilo 3 mesečno potovanje po Afriki kot pa 2 letni podiplomski študij. Ja, dragi bodoči študenti, spakirite ruzak in se odpravite na šolo življenja :) če bi pa že radi študiral pa ne pridt na češko. Vsaj na tej šoli kjer trenutno jaz razbijam svojo glavo (Masaryk university, ekonomska fakulteta) so bili profesorji najverjetneje pobrani slučajno iz ulice. Naj pojasnim sklep s primerom zadnjega predavanja:
Profesor poda krajšo zmedeno razlago z bizarno močnim češkim naglasom in zaključi: Does this makes any sence?
študentje odvrnemo: No
Profesor: I am sorry. Can we continue with the next slide please.

Ta isti profesor je 2 uri razlagal od privatizacije čeških bank vendar ni znal odgovoriti na vprašanje katerega leta se je privatizacija bank začela odvijati. Torej, če razmišljaš o študiju tu, ti povem da razen lepih punc, vrhunskega piva in super žurk tu ne boš našel. In če še enkrat pomislim, tudi to ni tako slabo... :)

Kar najbolj pogrešam so nasmejani obrazi brezskrbnih afriških preprostih ljudi. brezčasje, ogromne doze pozitivne energije in pa lepo vreme. Češka je pravo nasprotje. Veliko mesto z čudovito urejenim javnim transportom kjer so tramvaji, trolebusi in avtobusni točni ali celo minuto pred časom. Gruče ljudi resnih in depresivnih obrazov. Nihče ne pozdravlja in nihče nima časa. Sistem in mrzlo vreme sta dodobra načela ljudi. Dobri stari čehi se edino sprostijo ob vrčku enega izmed neštetih vrst pira. Le tega tu za res ne primanjkuje in kljub "težkim kriznim" časom čehi še naprej z veseljem praznijo svoje glaže in posedajo v starih pivnicah in barih. Pivo je namreč v večini barov cenejše od vode ali kave. krasno, mar ne? Vabljen/a torej na pivo dokler teptam asfalt moravskega mesta. 

Erasmus druščina z mimoidočim čehom v ozadju


Za vse, ki ste na blogu bolj iz afriških razlogov pa sporočam da se konec marca vračam na obisk domov in planiram izvesti potopisno predavanje še enkrat. Sporočim datum naknadno.

...Se mi zdi da so besede boljše letele na blog ko sem bil v Afriki.. Ja, bo treba čimprej nazaj če bom hotu blogu dodati kaj pametne vsebine :)




1 komentar:

  1. Bonjour, Pajk :)

    Z veseljem prideva na tvoje potopisno predavanje iz Afrike, ker jo tako zelo pogrešava, sporoči datum in se vidimo.

    Ančka in Jure, videli smo se v Toubi pri Nikotu.

    OdgovoriIzbriši